Ontdek de Achterhoek

Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen? Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

Coulissenland
De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland

Single Post

Wereld van Wenters

Het museum is onderdeel van de Vereniging Het Museum. Deze vereniging is gevestigd in drie panden van de Meddosestraat in Winterswijk op de nummers 38, 40 en 42. Het museum vertoont verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk.

Geniet van een kop koffie of thee in de ontvangstruimte of op het terras. Stap 100 jaar terug in de tijd en kom uit in de oude bakkerij. De bakkerij is geheel in oude staat hersteld. In de bakkerij is de oude oven nog aanwezig. Naast de bakkerij is er een bakkerswinkel, een voorkamer en een kelder. In de expositieruimte kunt u tentoonstellingen bewonderen over interessante onderwerpen uit Winterswijk.

Geschiedenis

Wist u dat alle drie de panden waaruit het museum bestaat zijn ontstaan uit stadsboerderijen? De drie panden hadden in de negentiende en twintigste eeuw de functie als winkel. Kenmerkend voor alle drie de panden is dat deze lange tijd hebben leeggestaan. Het museum is ontstaan na een grondige verbouwing.

De expositieruimte is gevestigd op nummer 38. Op nummer 40 bevindt zich de centrale ontvangstruimte met koffiehoek. De oude bakkerij is gehuisvest op nummer 42. Jan Willem Uffink was de eerste winkelier die op nummer 38 woonde. Hij heeft hier gewoond van 1851 tot 1861. Naast winkelier was hij landbouwer. De daaropvolgende bewoner was Simon Philips. Samen met zijn familie woonde hij eerst op nummer 42. Rond 1888 is hij verhuisd naar nummer 38. Simon Philips was koopman. Op dit adres heeft ook zijn zoon Eliazar gewoond. Hij was manufacturier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is diens kleinzoon Eliazar opgepakt wegens zwarte handel. Hij is omgekomen in een concentratiekamp. Een brief van deze familie is bewaard gebleven. Deze brief is geschreven in de trein onderweg naar het kamp. De brief was bestemd voor Simon Philips. Simon Philips is omgekomen in concentratiekamp Sobibor. Schilder Max van Dam is in hetzelfde kamp omgekomen.

Rond 1855 kwam de familie van Jacob Hemelrijk wonen op nummer 40. Deze familie had ook een band met Max van Dam. De schilder was namelijk bevriend met Jaap Hemelrijk. Jacob Hemelrijk was winkelier. De zoon van Jacob, genaamd Marcus Hemelrijk, was handelsagent. Op dit adres hebben na hem nog diverse families gewoond. Al deze families waren winkeliers.

Het jaar 1900

Familie van der Linde kwam rond 1900 naar Winterswijk. Deze familie kwam vanuit Doetinchem. De familie had een kruidenierszaak en een ijzerwarenhandel. Diverse artikelen die te koop werden aangeboden, waren nodig voor de boerderij. Wist u dat de winkel van der Linde beroemd is geworden vanwege een bezoek van Prins Hendrik aan Winterswijk?

Prins Hendrik bezocht in 1903 de Landbouwtentoonstelling bij het Feestgebouw. Het terrein was modderig en nat. De organisatie heeft snel een paar klompen gekocht voor de prins. Een bordje aan de muur weergeeft dat van der Linde ook brandmeester is geweest.

Voor de kruidenierszaak waren er geen opvolgers. In 1945 heeft de familie Bilderbeek de kruidenierszaak overgenomen. De ijzerwarenafdeling is overgedragen aan een ander bedrijf. Joop van Bilderbeek is geboren in wat nu de ontvangstruimte van het museum is. Tegenwoordig is Joop werkzaam als vrijwilliger bij het museum. Boven de zaak woonde de familie Bilderbeek met hun drie kinderen samen met opa, oma en ook nog een oudoom. Beneden was de Spar kruidenierswinkel.

Knecht Jan Nijman werd de daaropvolgende winkelier. Achter de winkel woonde de familie eerst. Later ging de familie boven de winkel wonen. Echter, de zaak was nog steeds in eigendom van de erven van der Linde. Het pand werd verkocht toen Jan Nijman ophield met de winkel. Het pand heeft nog enige tijd dienst gedaan als opslagplaats van schildersbedrijf Kwak. Tevens was de bovenwoning verhuurd. Het pand stond na een brand leeg. In 2013 is het pand afgebroken. De voorgevel is alleen nog blijven staan.

Het huis op nummer 42 heeft een rijke bouwgeschiedenis. Een kadastrale kaart laat zien dat in het begin van de negentiende eeuw het pand bestond uit twee smalle delen. Deze delen zijn later samengevoegd. Dit pand is het enige pand van de drie panden dat in redelijke oude staat bewaard is gebleven. Echter, een grondige verbouwing heeft plaatsgevonden, voordat het in ere werd hersteld. Duidelijk is nog te zien dat het een bakkerswinkel was. De bakkerij met oude oven is nog intact. Hendrik Jan Mentink was de eerste bakker op dit adres. Zijn zoon Berts heeft hem opgevolgd en was de laatste bakker Mentink.

Activiteiten

Jaarlijks staan er op de agenda van het museum diverse activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan. Klik hier om de volledige agenda te bekijken

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van de Wereld van Wenters op www.vereniginghetmuseum.nl.

Locatie

Wereld van Wenters
Meddosestraat 38 en 40
7101 CW Winterswijk
Tel: 0543 – 533 533
E-mail: info@verenigingmuseum.nl
www.vereniginghetmuseum.nl