Ontdek de Achterhoek

Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen? Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

Coulissenland
De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland

Single Post

Döttinkraederoute en Corlese Veldentocht

In Winterswijk zijn diverse wandelroutes uitgestippeld. De wandelroutes variëren in afstanden. Bovendien laten de diverse wandelroutes u het pracht en praal zien van Winterswijk en de nabije omgeving.

Döttinkraederoute

De wandelroute heeft een afstand van 9,50 kilometer en loopt u in ongeveer 1,5 uur. De route voert u door Dottinkraede. Onderweg komt u langs het prachtige woud, wijn en water. Ervaar de typische Achterhoek met fraaie loofbossen, struiken en beekjes.

Het startpunt

De wandelroute start bij Camping ’t Wieskamp (Kobstederweg 13, 7113 AA Winterswijk). Vanaf het startpunt gaat u linksaf de Kobstederweg op. Steek de Schaapsweg over en volg de groene bordjes tot keuzepunt G40. Bij dit keuzepunt gaat u rechtsaf en volgt u de bordjes met rode voetstapjes.

Dottinkraede

Bij het loofbos Dottinkraede begint de route. Het loofbos ligt aan de Ratumse Beek. Wist u dat het Nationale Landschap Winterswijk een gebied is van bijna 22.000 hectare groot?

Wijngaard Hesselink

Wanneer u tussen de palm- en olijfbomen doorkijkt, ziet u de wijngaard. Deze wijngaard ligt in het idyllische cultuurlandschap aan de weg van Winterswijk naar Vreden. Wijngaard Hesselink biedt ongeveer 15 verschillende wijnen aan. Bovendien heeft deze wijngaard diverse medailles gewonnen voor hun wijnen.

De Ratumse Beek

Het bos van Dottinkraede wordt door de Ratumse Beek verbonden met het aangrenzende natuurgebied Bonnink. U ziet langs de beek kleine heksenkruiden, slanke sleutelbloemen en ruige klokjes staan.

Gossink

De boerderijen Gossink en Nieuw Gossink hebben een adembenemende omgeving. De omgeving bestaat uit een zeer afwisselend terrein met bossen, bouwland en weiland. Tevens zijn er ook parkachtige elementen zoals lanen en vijvers.

Boldersbeek

De Ratumse Beek gaat over in de Boldersbeek. Deze beek is de laatste van de route.

Bekijk op www.achterhoek.nl de kaart die de wandelroute weergeeft.

Corlese Veldentocht

Deze wandelroute is langer dan de eerste wandelroute. De route is namelijk 11,5 kilometer lang. U loopt deze afstand in ongeveer 1 uur en 50 minuten.

Start- en eindpunt De Twee Bruggen

De route kunt u herkennen aan de hand van bordjes met groene voetstapjes. Adres van start- en eindpunt is Meenkmolenweg 13, 7109 AH Winterswijk.

Bomenmuseum

Bent u een bomenliefhebber en houdt u van linden? Dan kunt u een kijkje nemen bij het Lindearboretum. Het Lindearboretum kunt u zien als een soort bomenmuseum. Het bomenmuseum laat verschillende soorten lindes zien, maar ook lei- en snoeivarianten. De tuin is vrij toegankelijk. Wilt u meer weten over het Lindearboretum? Klik dan hier.

Weidevogels spotten

Op de Goordiek heeft u uitzicht over het Grote Goor. Langs de Schaarsbeek ligt het weidevogelgebied. Deze beek ontspringt in het Korenburgerveen en loopt naar de Slingebeek in Bredevoort. Weide- en watervogels komen voornamelijk voor in de kronkelende zijbeek. Bij deze vogels kunt u denken aan talingen, strandlopers en plevieren.

Kwartels, kieviten en tureluurs broeden hier in het voorjaar. De vogels zijn gesteld op hun rust en hierom mag u het gebied niet betreden. Vanaf het uitzichtpunt aan de Goordiek heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Neem een verrekijker mee wanneer u deze wandelroute gaat lopen.

Schuilhut bij ruïne Hemmink

U komt bijna aan het einde van de route langs een ruïne. De ruïne is een overblijfsel van boerderij Hemmink. De boerderij bestond al in 1331. Echter, de boerderij is in verval gekomen vanwege een verervingskwestie. Van de boerderij staan alleen nog wat delen van de muren. U kunt hier pauzeren bij één van de picknickbanken of bij de schuilhut.

Pannenkoek van verse eieren

Heeft u zin een verse kop koffie? Halverwege de route ligt aan de Corleseweg restaurant De Woord. Proef één van de zelfgestookte likeurtjes. Bij het start- en eindpunt kunt u een heerlijke pannenkoek eten. De melk en eieren komen van de boerderijen. Het meel wordt gemalen bij de Meenkmolen.

Wilt u de wandelroute visueel bekijken? Neem een kijkje op www.achterhoek.nl.