Ontdek de Achterhoek

Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen? Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

Coulissenland
De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland

Single Post

De Steengroeve

Natuurliefhebbers, geïnteresseerden in geologie, mineralen en fossielen kunnen hun hart ophalen in de Steengroeve Winterswijk. Bij onder meer de Steengroeve komen oude aardlagen aan of nabij het aardoppervlak voor. Bent u op zoek naar fraaie en interessante overblijfselen uit de aardkorst? Dan bent u bij de Steengroeve aan het juiste adres!

Bezoekersaantallen

Wist u dat jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 mensen de Steengroeve bezoeken? De bezoekers komen voornamelijk uit West-Europa. Tevens bestaan de bezoekers grotendeels uit verzamelaars van mineralen en fossielen. Toeristen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Aardschat

Ga met een hamer en een beitel op zoek naar een aardschat. Wist u dat de Steengroeve beroemd is vanwege de mooie vondsten van allerlei sauriërs? Bovendien zijn er loopsporen gevonden van een vijftal verschillende ‘prehistorische reptielen’. Zelfs een sleepspoor van de staart tussen de pootafdrukken is gevonden. Echter, zijn er naast sporen ook botten, schedels, tanden en complete skeletten van sauriërs gevonden.

Naast de fossielen van sauriërs komen de fossielen van verschillende vissen en schelpen voor. Zeldzame vondsten van de Steengroeve zijn enkele soorten kreeften, brachiopoden, ammonieten en slakken.

Op pad met hamer en beitel

Kalksteen kunt u splijten met uw zelf meegebrachte hamer en beitel. U dient er rekening mee te houden dat bepaalde lagen meer opleveren dan andere lagen. Welke lagen u meer opleveren, wordt verteld wanneer u deelneemt aan een geologische excursie of door een ervaringsdeskundige die aanwezig is tijdens de open dagen.

Acht verschillende mineralen zijn bekend van de Steengroeve. De mineralen waarover het gaat zijn: pyriet, markasiet, calciet, galeniet, sfaleriet, strontianiteit, coelestien en gips. Onderin de Steengroeve komt voornamelijk het mineraal ‘coelestien’ voor en dan wel in verschillende kleuren. Coelestien kunt u vinden in de kleuren blauw, rood, rose en transparant.

Locatie

De Steengroeve
Steengroeveweg 50
7101 PH Winterswijk